VW RMT 100

RMT100 e un Radio/CD/MP3  pe cat de simplu pe atat de dotat, MP3/USB/Intrare auxiliara si Bluetooth. La interior gasim un design ce ne duce cu gandul la o chinezarie, dar pana la urma important e sa isi faca treaba pentru care a fost proiectat.

Codul de securitate este stocat in clar intr-un eeprom cu bus I2C, ce poate fi citit direct in circuit. Contorul de erori este stocat deasemeni tot in eeprom, insa este interesant faptul ca, daca se reprogrameaza counterul, in cazul unui aparat care e in modul SAFE 2, doar dupa scurtcircuitarea de scurta durata a condensatorului de 0.1F/5.5V aparatul va cere codul.

 

OBD CONNECTION BOX

Desi ideea unui connection box era destul de veche, nefiind inspirata din versiunile comerciale, ci mai degraba din nevoia de a castiga timp prin folosirea unor cabluri manufacturate (DIY), pt diagnoza diverselor module electronice auto, pe banc, in  lipsa unei carcase adecvate, totul era doar la stadiul unui mic proiect. Asta pana cand, in targul de vechituri, mi-a sarit in ochi un comutator video care avea forma, ba chiar si un sistem de comutatoare potrivite pentru ceea ce va deveni “OBD connection box”-ul de mai jos.

Practic am taiat partea de PCB pe care erau lipite mufele Euroscart si am montat 3 conectori DB9 si un DB15. Din conectorul OBD  cu ajutorul comutatoarelor se aleg pinii CAN LOW si CAN HI, in functie de interfata de diagnoza folosita si de modulul electronic ce va fi diagnosticat sau programat pe banc. Spre exemplu, la adaptarea radio-CD-ului CD30 de pe OPEL cu display-ul cu ajutorul OP-COM, se folosesc pinii 3 si 11, iar pentru diagnoza unui modul de airbag de pe VW se folosesc pinii 6 si 14. Tensiunea de alimentare ajunge la interfata OBD si la modulele electronice prin intermediul unui releu, astfel incat comutatorul pentru ON/OFF (nedestinat prin constructie pentru curenti mari) sa fie protejat. Un voltmetru monitorizeaza tensiunea sursei.

Conectorul DB15 va fi folosit pentru conectarea unui CAN-Gateway, modul ce se utilizeaza ca nod de comunicatie CAN (reuneste HI-SPEED CAN cu LOW-SPEED CAN) intre diversele module utilizate de VAG, cunoscandu-se faptul ca anumite module pot fi diagnosticate doar prin intermediul CAN-Gateway-ului.

PORSCHE PCM 1

Daca pentru aspectul exterior al masinilor, italienii sunt recunoscuti ca artisiti, designul unitatilor de comanda/radio/navi de prin anii 2000, nu m-au incantat niciodata. Totusi, PCM-ul (Porsche Communication Management) are un design acceptabil fata de unitatile de comanda de pe Alfa Romeo (acceasi generatie) 🙂 . Partile electronice din spatele interfetei cu utilizatorul, sunt asemanatoare, si constau dintr-un modul BECKER radio/tape/CD alaturi de un modul SIEMENS care gestioneaza LCD-ul, modulul GSM, CD-changer-ul, modulul de navigatie, clima si BC (Board Computer).
Unitatile au coduri de securitate PCM si NAV system pentru Porsche respectiv ICS si NAV system pentru Alfa Romeo/Lancia, care reprezinta doar denumiri diferite.
PCM/ICS code este codul stocat in modulul SIEMENS, iar NAV system code, este stocat in modulul BECKER in EEPROM 24C02, dar de obicei nu este activ, fiind necesara doar introducerea codului PCM/ICS pentru activarea functiilor de comanda/control.

Porsche PCM 1, stocheaza codul PCM intr-o memorie flash AM29F400BB-90SI

70886FB IC made by NXP for Visteon

Visteon foloseste “marcarea industriala” a IC-urilor folosite in aparatura electronica, practic, IC-urile sunt “rebotezate” dupa cerinta. Un asemenea IC este 70886FB. L-am intalnit intr-un Radio-CD auto Skoda Stream, analizand PCB-ul se observa ca este un stabilizator multiplu de tensiuni, chiar daca prin www, nu se gasesc referinte despre aceasta marcare industriala, am concluzionat ca este de fapt un TDA3681.

TDA3681

For real information, download PDF of TDA3681.