SURSA CURENT CONSTANT ALIMENTARE LED

Dorind sa rezolv problema alimentarii unui LED de (teoretic) 1W dintr-un acumulator Li-Ion astfel incat sa am un flux luminos constant, cel putin pana cand tensiunea de pe acumulator scade la limita celor 2.85V necesari jonctiunii LED-ului de a lucra in parametrii optimi + 0.6V (se va vedea de unde), am ales folosirea unei surse de curent constant care foloseste ca element de control al curentului prin LED un tranzistor FET cu canal N, datorita caderii mici de tensiune D-S (de ordinul milivoltilor) fata de un tranzistor bipolar pe care “pica” cel putin 300mV.
Reglajul curentului se face prin calcularea rezistorului din sursa FET-ului, astfel incat la atingerea pragului de deschidere a tranzistorului bipolar (aparitia unei tensiuni de 0.6-0.7V) pe jonctiunea B-E, FET-ul va va limita curentul D-S si implicit prin LED.
ILED = 0.6/ Rs. Practic sursa de curent constant va functiona pana cand acumulatorul se va descarca la un nivel de 3.45V , protejandu-l astfel la supradescarcare.

Tuner TV – Analog & Digital Standards

Am avut curiozitatea sa vad ce contine partea de Tuner a unui TV de generatie noua.
Ma asteptam sa vad un PCB ceva mai complex, insa complexitatea se afla in chipul SI2156 produs de Silicon Labs.
Dintr-o data am avut impresia ca structura noastra genetica ne ascunde multe secrete, poate ca sa putem trai pentru alte scopuri, si nu sa gandim la matematica care sta in spatele universului nostru, de la ADN si pana la transmisia TV 🙂