Road Grand Prix – Ploiesti, 17 Mai 2014

Desi nu ma consider nici macar ciclist amator, mai fac cate o plimbare ocazional, pe dealurile din imprejurimi. Urmaresc marile tururi cicliste transmise de Eurosport, asa ca am aflat din comentariile comentatorului-ciclist profesionist (invitat permanent) Alex Ciocan cum ca, se organizeaza in data de 17 mai, o etapa a Road Grand Prix ce trece prin apropiere. Am luatย  bicicleta si am urcat si eu cam in acelasi timp cu concurentii (am avut un avans de 10/15minute) cam aceeasi distanta si diferenta de nivel pana in punctul de unde i-am filmat, pornind de la baza aceluiasi deal dar dintr-un punct diferit de startul oficial. Evident, mai mult pe langa bicicleta ๐Ÿ˜€ . Am ajuns la timp, sa surprind intregul pluton. Poate ca pare simplu si usor sa fi ciclist profesionist, dar e destul de dificil cand trebuie sa faci “catarari”. Am continuat si eu traseul oficial al cursei, mai ales ca urma o lunga coborare (vreo 7km) pe un drum asfaltat “corect”. Am intalnit doar 2 ciclisti, unul cu o tigara in coltul gurii, care pedala agale, si un altul care avea ceva avarii la roata spate pe care l-am ajutat sa deblocheze lantul ce-i infrana roata, astfel incat sa poata ajunge la punctul de control.

bike1

bike2

Woodworking for engineers

M-a atras dintodeauna lucrul cu lemnul dar probabil ca la un moment dat, devine monotona “meseria de tamplar”, atunci cand trebuie sa tot construiesti aceleasi usi/ferestre/placari scari. Cand insa combini imaginatia cu experienta in domeniu avand la dispozitie si ceva scule, poate sa fie un hobby foarte interesant. Dovada —> aici !

Panasonic CQ-LP3920L / Mercedes Audio5

M-a rugat un amic sa ii “gasesc” printre “fiarele” mele, un radio auto. De cativa ani tot dadeam cu ochii de un radio/casetofon made by Panasonic despre care stiam doar ca nu porneste, fara sa fi cautat vreodata si motivul, banuind ca a fost alimentat gresit si are vreun amplificator in scurt (care ar fi mai dificil de procurat).
Dupa ce am verificat cu ohmetrul starea tranzistorilor finali din cele 2 amplificatoare (2x20W) care s-au dovedit a fi in regula, am desfacut capacele si am observat un tranzistor SMD “gaurit”. Dupa scurtcircuitarea E-C a acestuia, radio a pornit. Cum aparatul mai folosea un tranzistor identic ca element de comutare al tensiunii de alimentare motor parte mecanica, am decis folosirea acestuia pe partea de stand-by , urmand sa inlocuiesc comanda motorului cu altceva, si datorita faptului ca pe cablaj, era gandita si o asemenea varianta. Am concluzionat ca tranzistorul original incapsulat SMD si marcat “DS” este un “tranzistor digital” de tipul HQ13FP, 2A/20V. Am inlocuit cu un 2SA950 ce are in baza un rezistor de 2K. Amicul meu trebuie ca e multumit!

audio5

Arduino Dishwasher

Stiu din surse “sigure” ca masinile de spalat rufe, sunt facute sa “pice” la un moment dat, dupa un anumit nr. ore de functionare/cicluri, cam dupa ce se termina si garantia data de producator ๐Ÿ™‚ . Ma refer aici la modulul electronic, care “pica” odata cu aparitia unor probleme ce tin de pompa de evacuare de exemplu. Practic in cazul aparitiei unei defectiuni ce nu mai permite incheierea ciclului complet de spalare, este foarte posibil ca in zona de EEPROM a uC-ului de pe placa de comanda, sa se memoreze anumite coduri de eroare, care ajuta la identificarea problemei ce a cauzat defectul. Dupa remedierea problemei (mecanice) s-ar putea sa auzim ca trebuie inlocuita placa de baza. In trecut ajutam un amic sa rescrie zona de EEPROM pentru toata gama de masini de spalat INDESIT, ca sa le repuna in functiune fara inlocuirea intregii placi de comanda. Cu timpul, s-a renuntat la folosirea EEPROM-ului extern, acesta fiind integrat in uC-ul ce ruleaza firmwarele (softul) masinii de spalat. De obicei aceste uC-uri sunt securizate, blocandu-se accesul la citire/scriere, astfel incat, nu se mai poate repara, in regim DIY , placa de comanda. O alternativa interesanta, este propusa aici.