Reparatie modul confort Audi A4

Unul din modulele electronice ce pot cauza probleme din cauza “plasarii strategice” , undeva (sub mocheta de) sub picioarele soferului, este “modulul de confort”. El se ocupa cu inchiderea centralizata (contine si receptorul de telecomanda), comanda oglinzilor electrice, a geamurilor electrice si a iluminatului din interiorul masinii. In modulul in care am intervenit a ajuns accidental otet, chiar daca PCB-ul e montat in 2 cutii de plastic, in urma producerii unui scurt circuit, s-au topit (practic)  2 pini ai conectorului. Dupa curatarea PCB-ului de urmele de oxid , am constatat ca nu e prea grav afectat si ca metalizarile dintre layere-le PCB-ului sunt in regula (in caz contrar, fiind foarte dificila reparatia). Chiar daca aveam la dispozitie un alt modul , cumparat de la dezmembrari, cu care se dorea inlocuirea celui defect, am preferat sa il repar pe cel original, si pentru  ca la o prima vedere 2 relee nu erau montate de cel de-al 2-lea modul, si ar fi fost posibil ca anumite functii sa nu fie active (si totodata nu l-am putut testa din prima, pt ca si mufa din instalatia masinii, trebuia schimbata, fiind deasemeni afectata – topita-). Odata conectorul scos de pe modulul original, am aplicat putina “chirurgie plastica si reparatorie” in zona de PCB afectata. Am inlocuit si 3 relee montate in circuitele afectate de scurtcircuit.  Operatia a reusit, iar modulul isi va mai continuua “viata” o vreme.

Blaupunkt SC202

Radiocasetofonul auto SC202 e facut de Blaupunkt pentru Opel, si desi nu e cine stie ce “scula”, imi amintesc ca pana la aparitia calculatoarelor de cod dupa Serial Nr., punea ceva probleme la aflarea codului, pentru ca uC Motorola MC68HC05B6 are activa securitatea zonei de EEPROM, ceea ce face imposibila citirea zonei de EEPROM cu o interfata RS232. Cu ani in urma am construit un device numit “self test” pentru uC-urile din familia 68HC(7)05 care permitea adcucerea in starea initiala(neprogramata) a zonei de EEPROM, lucru ce permitea reprogramarea unui dump cu cod cunoscut. Primii care au scos la vanzare un programator capabil sa treaca de securitatea uC Motorola, reusind sa citeasca/scrie uC cu securitarea activa, au fost cei de la ETL.

In zilele noastre, foarte rar mai intalnesti cate un SC202 cu contorul de erori blocat, dar mi s-a intamplat. De data asta am folosit Xprog-M ca programator.

IPOD TOUCH USB connector replace

Desi poate parea dificil sa schimbi un conector cu atati pini (30 pini), nu e chiar asa, daca cunosti anumite lucruri, care fie le-ai invatat in timp din proprie experienta, fie le afli acum.
Lipirea lui va fi foarte simpla daca padurile de pe PCB sunt intacte, curate si un strat de flux le acopera, dar ca sa ajungi la lipire trebuie mai intai inlaturata mufa originala, pentru asta, primul pas este taierea tuturor pinilor conectroului de langa plasticul in care sunt inserati, cu o lama de cutter.
Restul e can-can!

SATA HDD Encloser, USB connector replace

Din neatentie sau datorita uzurii aparute in timp, conectorii mini/micro USB (tehnologie SMT) prezenti la majoritatea device-urilor ce permit conexiunea la PC, sunt deteriorati sau dezlipiti/smulsi de pe PCB. Uneori se exfoliaza si pad-urile care ii sustin fizic pe PCB, alteori, probabil datorita tehnologiei de lipire cu IR (ce previne deformarea elementelor de palstic din componenta diverselor conectoare/swich-uri) doar se dezlipesc. In cazul in care traseele conductoare se exfoliaza, trebuiesc refacute , de obicei cu sarma (din bobine relee) CuEm 0.2/0.3mm .
In cazul de fata, am inlocuit conectroul original cu altul mai scurt (de Nokia N95) ca sa pot evita un eventual scurt circuit intre punctele de legatura (D- si D+ aflate in cazul de fata sub conector) si carcasa (mai lunga) a conectorului original (care, oricum era deteriorat). Pinul de GND l-am lipit direct pe carcasa metalica a conectroului.

Solar Decathlon Europe

In iunie 2010, echipa din Bucureşti făcea primii paşi pentru a se califica la competiţia internaţională Solar Decathlon Europe 2012. După opt luni de lucru la propunerea tehnică, în ianuarie 2011, echipa, care era compusă, la început, doar din câţiva studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi profesionişti, s-a calificat în etapa finală a competiţiei.