Mi-am amintit ca prin ianuarie, m-a pus draq sa “iau o lucrare” pe care au refuzat-o cei care au facut automatul de proces de la o ciupercarie. Aveam sa aflu si de ce, clientul nu prea stia ce vroia, si tot modifica cerintele, de pe o zi pe alta, functie de ce sfaturi mai primea.., a dorit refolosirea componentelor cu care a fost “tepuit” de cei care “au facut” initial lucrarea. Intr-unul din “panouri” am gasit un temporizator care pornea si oprea “aleator” niste motoare(?!) ca sa lase impresia ca instalatia functioneaza (pe asta nu a trebuit sa il folosesc) !
Automatul de proces monitorizeaza parametrii de mediu (Temperatura/umiditate/nivel CO2) si integreaza un algoritm care aplica anumite curbe de variatie a acestor parametrii in functie de evolutia ciclului de productie. Panoul de forta comanda in regim automat sau manual toate elementele care mentin parametii de mediu : ventilatoare de recirculare (2 trepte), aer conditionat (3 trepte de putere), electrovalve pentru agentul termic pe perioada iernii, servomotoare admisie aer (curat) din exterior/evacuare CO2, umidificare, alarma(in cazul in care se iese din parametrii de mediu).
Cei care au facut automatul de proces, s-au asigurat prin intermediul releelor montate pe iesiri, ca nu vor avea probleme pe viitor (cel putin pe partea asta). Am folosit la randul meu inca “un rand” de relee cu care am comandat contactorii (cei mai mici si ieftini – asa cum si-a dorit clientul) care actioneaza motoarele. Comenzile mauale si cele automate sunt “puse in paralel” prin intermediul unor diode, prin care ajunge tensiune la fiecare din relee. Din cheia de selectie Automat/Manual se introduce tensiune in comutatoarle Roker sau in contactele releelor din automatul de proces. Mi-au placut comutatoarele Roker cu LED, pe care l-am folosit la comenzile manuale, cam asta a fost singura multumire 🙂 , alaturi de faptul ca am vazut cum cresc ciupercile.