APPLE MACPRO HDD Flex Cable

Se pare ca HDD-ul a incetat sa comunice cu PC-ul dintr-o data. Ajuns la reprezentanta, clientul a fost sfatuit sa cumpere un alt HDD, pt ca cel original “ar fi cedat”. Interesat de recuperarea datelor, am pus HDD-ul intr-un adaptor SATA/USB, si am constatat ca HDD-ul e functional. Urmatorul pas a fost sa verific banda flexibila ce asigura conexiunea dintre HDD si main board. Pe aceasta banda este conectat si LED-ul de standby/sleep, precum si portul IR.

Am identificat un traseu intrerupt, pe care l-am inlocuit cu o sarma, insa HDD-ul nu este recunoscut de PC in continuuare. Acum, ma gandesc ca ar putea fi defect controllerul SATA de pe main board, sau poate fi o problema de adaptare a impedantei in linia de transmise date dintre HDD si main board, ce ar altera comunicatia. Am presupus  ca pinul 20 din conectorul HDD-ului ar corespunde pinului 6 din mufa de pe main board (asa cum am numerotat eu pinii). Inca nu am demontat main boardul sa verific care ar fii controllerul SATA si care din pini ajung in el.

mai cercetez, neavand la dispozitie o banda noua sau buna.

 

BMW CD Changer, mechanical failure

Nu ma incanta ideea de a umbla la mecanisme, pt ca nu prea am loc si timp sa le desfac, preferabil in liniste si o masa libera, azi am facut (inca) o exceptie. Initial, toate LED-urile CD Changerului clipeau, functiile de Eject si Load, nu aveau nici un efect. Am banuit ca trebuie sa fie o problema mecanica. Teoretic dar si practic nu ai cum sa introduci un disc in tipul asta de magazie decat atunci cand “magazia” e pregatita sa il puna la locul lui, in a 5-a imagine se poate observa si de ce spun asta. Nu am idee ce s-ar fi putut intampla (probabil un soc mecanic puternic) , dar unul dintre CD-holderi, era intr-o pozitie oblica (fata de pozitia orizontala in care se deplaseaza in mod normal). Am reusit sa desfac mecanismul si sa deblochez liftul mecanismului. Unul dintre CD-holderi avea cele 4 “aripioare” de plastic ce il dirija pe canelurile liftului, rupte, deci nu a mai putut fi folosit, asa ca l-am scos cu totul din mecanism, pt a nu ingradi/bloca mecanismul pe viitor.Din fericire, logica de functionare a permis aceasta, neafectand functionarea celorlalte 5 pozitii. Dupa montare am testat pe masina si am observat ca CD holderul scos era cel ce corespunde discului 1, deci Discul 1 a devenit inutilizabil, (in) rest/ul functionand OK.

 

 

Christmas Lights

Nu stiu de unde pana unde, dar probabil ca de undeva din copilarie, tot experimantand si chair “reparand” instalatii de pom de iarna, in timp ce ceilalti copii il asteptau pe Mos, daca cineva crede ca pe vremuri se mai si reparau, si se montau “startere” adica niste contacti cu bimetal in serie cu “seria” de becuri (6/12/24V) necesara pt a insuma tensiunea de 220V, anul trecut 2011, la final, m-am hotarat sa imi fac o “instalatie” de iluminat ornamentala. In cele din urma am facut chair 2, una pt mine si alta …care lumineaza si azi in luna martie :). La baza e un PIC 16F628 care controleaza pe 8 canale prin intermediul unor optotriace cu “zero crossing” 8 triace si sarcinile lor, adica furtun luminos. A fost nevoie de optotriace cu “zero crossing” pentru ca efectele luminoase au la baza PWM-ul.

 

youtube link